Bij de aankoop van een woning zijn de voorwaarden voor betaalbaar verduurzamen ideaal

Een groeiend aantal Nederlanders vraagt zich serieus af wat hun mogelijkheden zijn om hun bestaande of aan te kopen woning te verduurzamen. Velen van hen weten echter niet waar ze moeten beginnen en twijfelen aan de betaalbaarheid. Een duwtje in de rug kan helpen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de makelaar/taxateur. Die heeft immers verstand van huizen. En van verduurzamen? Dat is een kwestie van kennis delen.

De rol van de makelaar/taxateur is zo belangrijk, omdat de aankoop van een huis vaak hét moment is om serieuze stappen te zetten naar duurzaam en energiezuinig wonen. Bij een nieuw gebouwd of te bouwen huis of appartement zijn duurzame voorzieningen inmiddels zo goed als vanzelfsprekend. Maar de mate waarin bestaande woningen aan duurzaamheidsnormen voldoen wisselt sterk. De woonconsument weegt dit in toenemende mate mee in zijn aankoopbesluit. Hierbij is de makelaar zijn eerste aanspreekpunt. Immers, die kent het aan te kopen huis en de woningmarkt.

Wat levert verduurzamen op?

Maar in hoeverre is de makelaar ingevoerd in de processen rond het verduurzamen van woningen? Hier ligt een belangrijke uitdaging, want die processen zijn best complex. De overheid spant zich in om bestaande en potentiële woningbezitters tot maatregelen te bewegen, maar weet niet goed inzichtelijk te maken wat het kost en wat het oplevert. Vooral die laatste vraag – wat lever het op? – is voor de meeste huishoudens van doorslaggevend belang. Een minstens zo relevante vraag is: hoe financier ik de verduurzaming van mijn woning?

Begrippen als energietransitie en klimaatverandering zijn voor veel mensen veel te abstract. 2050, het magische jaar waarin Nederland gasloos zou moeten zijn, lijkt voor de gemiddelde woonconsument nog ver weg. Maar de stijgende energiekosten en de eigen portemonnee zijn daarentegen uiterst concreet. Laat mensen zien wat een investering in het verduurzamen van een aan te kopen woning oplevert en welke financiële mogelijkheden en tegemoetkomingen er bestaan, en ze gaan veel sneller overstag. Argumenten als vergroenen en actief bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot spreken minder tot de verbeelding. En dat kun je niemand kwalijk nemen.

Mensen willen wel, maar weten niet waar te beginnen

Uit onze adviespraktijk blijkt dat mensen wel degelijk willen investeren in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of isolatie als we tastbaar maken dat er geld te besparen valt en de investering zich op termijn terugbetaalt. Ook merken we dat woningbezitters of –kopers moeite hebben om uit te vogelen welke verduurzamingsproducten in hun situatie rendabel zijn en wie ze voor de uitvoering en garanties kunnen vertrouwen. Een online offerte is snel aangevraagd, maar dan… Aanvullende informatie blijft uit, de onzekerheid neemt toe. Men gaat twijfelen en schuift de oplossing voor zich uit.

Kennis, informatie en onafhankelijke voorlichting, zo is onze ervaring, zijn bepalend om mensen over de streep te trekken. Verduurzamen kost geld, veel geld soms, en daarom is het belangrijk om mensen op een eerlijke en persoonlijke manier in het verhaal en proces mee te nemen. Met de makelaar als een van de eerste steunpilaren, want die kan de voordelen van verduurzamen als geen ander aanschouwelijk maken: als toekomstige eigenaar/bewoner vergroot je je comfort, verhoog je de waarde van je woning die een beter energielabel krijgt en maak je je woning future proof, dat wil zeggen: klaar voor de gasloze toekomst en daarmee extra aantrekkelijk voor volgende kopers. Last but nog least: je zit er straks warm bij in je nieuwe huis tegen minimale energielasten.

Verduurzamingskosten spreiden via de hypotheek

Er is nóg een reden waarom juist de makelaar/taxateur een sleutelrol kan vervullen. Een huis kopen valt samen met een huis financieren door middel van een hypotheek. Daar liggen extra kansen om de droom om duurzaam en energiezuinig te wonen tegelijkertijd met de aankoop van een woning in vervulling te laten gaan. Immers: het is zeer aantrekkelijk om de investering in verduurzaming bij je hypotheek te betrekken. Dat verlaagt de drempel.

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om binnen de hypotheek een energiebespaarbudget op te nemen, al dan niet in combinatie met een verbouwingsbudget. De stelregel is dat je hiermee tot maximaal 106% van de waarde van je aan te kopen woning mag lenen, in plaats van de tegenwoordig gebruikelijke 100%. Voor die extra 6% gelden dezelfde op dit moment aantrekkelijk lage rente en dezelfde looptijd. Je kunt de kosten van de investering dus over een lange periode uitsmeren, wat het verduurzamen van de aan te kopen woning uiterst betaalbaar maakt. De woning stijgt direct in waarde, het leefcomfort neemt toe en de energiekosten nemen merkbaar af.